Tanulmány | Napelem, napelemes rendszer, naperőmű

Tanulmány

magyar
Megvalósíthatósági tanulmány készítése napelem-rendszerekhez, naperőművekhez, napkollektorokhoz
Megvalósíthatósági tanulmány készítése napelem-rendszerekhez, naperőművekhez, napkollektorokhoz

Egyedi beruházások gazdasági tervezésének fontos kelléke egy pontos becsléseket tartalmazó megvalósíthatósági tanulmány. Egy jó megvalósíthatósági tanulmány figyelembe veszi a leendő telepítés helyének adottságait és korlátait. Ismerni kell a terület tájolását, az évek során várható benapozási értékeket, a horizont szögmagasságát, az árnyékot vető környező fák, épületek elhelyezkedését, de ugyanilyen fontos figyelembe venni a talajszerkezetet, vagy a födém vagy tetőszerkezet statikai tulajdonságait, ha a napelemes rendszer háztetőre fog kerülni.

Nem csak pénzügyi oldalról kell ügyelni a befektetés megtérülésére és a várható haszonra, de meg kell vizsgálni a létesítendő új, napelemes energetikai rendszer várható hatásait is a környezetre.

Kevesen gondolnak arra, hogy ha egy nagyobb teljesítményű napelemrendszer fölös energiát fog termelni, akkor milyen módon és milyen mennyisébe lehet azt a hálózatba táplálni. Ilyenkor fontos a meglevő villamoshálózat ismerete. Nagyobb teljesítmények esetében megfontolandó lehet egy feszültségváltó elhelyezése is, hogy kisebb keresztmetszetű vezetékeken át lehessen elvezetni a napelemek vagy a naperőmű által termelt áramot, így alacsonyabb költségekkel járjon a kiépítés.